درمان ریزش مو و بررسی علت های آن

ریزش مو (آلوپسی) می تواند فقط پوست سر یا کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد و می تواند موقت یا دائمی باشد. این می تواند نتیجه وراثت، تغییرات هورمونی، شرایط پزشکی یا بخشی طبیعی از افزایش سن باشد. هر کسی ممکن است موهای سر خود را از دست بدهد، اما در مردان شایع تر است.

جهت دریافت مشاوره تخصصی درمان ریزش مو و معرفی محصولات مربوط به ریزش و رویش مجدد مو با ما تماس بگیرید.

درمان ریزش مو

طاسی معمولاً به ریزش بیش از حد مو از پوست سر شما اشاره دارد. ریزش موی ارثی با افزایش سن شایع ترین علت طاسی است. برخی از افراد ترجیح می دهند اجازه دهند ریزش موی خود بدون درمان و پنهان ادامه یابد. برخی دیگر ممکن است آن را با مدل مو، آرایش، کلاه یا روسری بپوشانند. و برخی دیگر یکی از درمان های موجود را برای جلوگیری از ریزش بیشتر مو یا بازگرداندن رشد انتخاب می کنند.

طبق آکادمی پوست آمریکا ریزش بین 50 تا 100 تار مو در روز معمول است. با حدود 100000 تار مو روی سر، آن ریزش کوچک قابل توجه نیست. موهای جدید به طور معمول جایگزین موهای از دست رفته می شوند، اما همیشه این اتفاق نمی افتد. در واقع ریزش مو زمانی اتفاق می افتد که موهای جدید جایگزین موهای ریخته شده نشوند. خوشبختانه، بسته به علت، راه های زیادی برای درمان ریزش مو وجود دارد. در اینجا برخی از دلایل وجود دارد که چرا ممکن است موهای کمتری روی سر خود مشاهده کنید  و چه کاری می توانید در مورد آن انجام دهید.

آنچه در این مطلب می‌خوانید

عوامل ریزش مو

ریزش مو معمولاً به یک یا چند مورد از عوامل زیر مرتبط است:

سابقه خانوادگی (وراثت):

شایع ترین علت ریزش مو یک بیماری ارثی است که با افزایش سن اتفاق می افتد. این بیماری آلوپسی آندروژنیک، طاسی با الگوی مردانه و طاسی با الگوی زنانه نامیده می شود. معمولاً به تدریج و با الگوهای قابل پیش بینی رخ می دهد – عقب نشینی خط مو و تکه های طاسی در مردان و نازک شدن موها در امتداد تاج سر در زنان.

تغییرات هورمونی و شرایط پزشکی:

شرایط مختلفی می تواند باعث ریزش موی دائم یا موقت شود، از جمله تغییرات هورمونی به دلیل بارداری، زایمان، یائسگی و مشکلات تیروئید. بیماری‌هایی مانند آلوپسی است که مربوط به سیستم ایمنی است و باعث ریزش موی تکه‌ای، عفونت‌های پوست سر مانند کرم حلقه‌ای و یک اختلال در کشیدن مو به نام تریکوتیلومانیا می‌شود.

داروها و مکمل ها:

ریزش مو می تواند یکی از عوارض جانبی برخی داروها باشد، مانند داروهایی که برای سرطان، آرتریت، افسردگی، مشکلات قلبی، نقرس و فشار خون بالا استفاده می شود.

استرس:

بسیاری از افراد چندین ماه پس از یک شوک فیزیکی یا احساسی، نازک شدن کلی مو را تجربه می کنند. این نوع ریزش مو موقتی است.

مدل مو:

آرایش بیش از حد مو یا مدل مویی که موهای شما را سفت می‌کند، می‌تواند باعث نوعی ریزش مو به نام آلوپسی کششی شود. درمان های دائمی و روغن داغ مو نیز می تواند باعث ریزش مو شود. 

چربی کف سر:

پوست سر چرب قطعا به ریزش مو کمک می‌کند، اما اغلب تنها دلیل آن نیست. مقادیر بیش از حد روغن می تواند کثیفی، شوره سر و تجمع آلودگی‌ها را به دام بیاندازد و جذب کند که منافذ را مسدود کرده و از رشد موهای جدید جلوگیری می کند.

نشانه‌ها و علائم ریزش مو

بسته به علت ریزش مو، ممکن است به طرق مختلف ظاهر شود. ممکن است به طور ناگهانی یا تدریجی ظاهر شود و فقط پوست سر یا کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد.

علائم و نشانه های ریزش مو ممکن است شامل موارد زیر باشد:

عقب رفتن خط رویش مو:

این شایع ترین نوع ریزش مو است که با افزایش سن افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. در مردان، موها اغلب در خط موی پیشانی شروع به عقب نشینی می کنند. یک الگوی رایج ریزش مو در زنان مسن تر، عقب نشینی خط مو (آلوپسی فیبروزان پیشانی) است.

نقاط طاس دایره ای یا تکه تکه ای:

برخی از افراد به صورت نقاط طاسی دایره‌ای یا تکه‌ای روی پوست سر، ریش یا ابرو موهای خود را از دست می‌دهند. پوست شما ممکن است قبل از ریزش مو دچار خارش یا درد شود.

از دست دادن ناگهانی مو:

یک شوک فیزیکی یا روحی می تواند باعث ریزش مو شود. ممکن است هنگام شانه کردن یا شستن موها یا حتی پس از کشیدن ملایم، تعداد انگشت شماری مو بیرون بیاید. این نوع ریزش مو معمولاً باعث نازک شدن کلی مو می شود اما موقتی است.

نکاتی درباره کنترل و جلوگیری از ریزش مو

ریزش مو نه تنها ظاهر شما را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه می تواند باعث استرس روحی و اعتماد به نفس شما شود. با این حال، چند کار وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از ریزش مو انجام دهید.

مصرف پروتئین:

ممکن است هر روز پروتئین کافی دریافت نکنید و این می تواند روی رشد موهای شما تأثیر بگذارد. به خصوص اگر وگان یا گیاهخوار هستید، ممکن است نیاز به افزایش میزان پروتئین مصرفی خود داشته باشید. برخی از پزشکان معتقدند شما به 40 تا 60 گرم در روز نیاز دارید. شما می توانید برای دریافت این میزان از پروتئین از مکمل‌های مناسب استفاده کنید.

راه های دیگر برای رفع نیاز روزانه به پروتئین شامل خوردن لوبیا و حبوبات، تخم مرغ یا ماست یونانی است.

مصرف ویتامین‌ها:

پزشک شما می تواند آزمایش های مختلفی را انجام دهد تا ببیند آیا کمبود ویتامین دارید یا خیر. برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند ویتامین‌های A، B، C، D، E، روی و آهن می‌توانند بر رشد موهای شما تأثیر بگذارند. برخی از افراد با مصرف بیوتین فورت با روی، مکملی که به حفظ سلامت مو، پوست و بافت عضلانی کمک می کند، به موفقیت دست یافته است.

محصولات جدیدی به منظور کنترل ریزش مو وجود دارد که شامل کلسیم و سلنیوم است. همه این‌ها خوب هستند اما به یاد داشته باشید فقط به دنبال مواردی باشید که از یک شرکت معتبر می آیند.

رژیم غذایی :

مصرف میوه ها، سبزیجات و مواد غذایی حاوی پروتئین می تواند بسیار مفید باشد. تغذیه نادرست و غیر اصولی که بر طبق آن تمامی نیاز‌های بدن شما تأمین نشود، از جمله مهم‌ترین مواردیست است که باید در نظر بگیرید. رژیم درست و کامل می‌تواند سبب شود تا مواد غذایی مناسب و کافی به مو‌های شما برای رشد برسد و ریشه مو‌هایتان نیز کاملاً تقویت شود.

به یاد داشته باشید وقتی برای کاهش وزن، رژیم‌های محدودکننده را دنبال می‌کنید، ممکن است وزن کم کنید، اما احتمالاً نمی‌توانید آن را حفظ کنید. و معمولاً چیزی که فولیکول‌های موی شما به آن نیاز دارند، ندارند.

استایل کردن مو:

از بافت‌های سفت یا دم اسبی محکم که ممکن است ریشه موها را بکشد و به احتمال زیاد منجر به ریزش بیش از حد مو شود، صرف نظر کنید. اجازه دهید موهایتان در هوا خشک شود تا پوست سرتان تحریک نشود. اگر می توانید، از حالت دهنده های حرارتی، مانند اتوهای صاف کننده که ممکن است به ساقه مو آسیب برسانند یا بشکنند، خودداری کنید.

به علاوه استفاده از روبالشی ابریشمی یا ساتن می تواند به جلوگیری از شکستگی مو ناشی از اصطکاک، گره خوردن و کشیدن کمک کند. بهتر است بدانید که خوابیدن با موهای خیس ممکن است تارها را ضعیف کرده و باعث شکستگی شود. همچنین رنگ‌ مو‌های شیمیایی ممکن است به مو و پوست سر آسیب برساند.

از آرایشگر خود در مورد گزینه های جایگزین مانند رنگ موی ارگانیک و سایر مواردی که حاوی آمونیاک، پراکسید یا پارا فنیل دی آمین نیستند، بپرسید.

شستشوی منظم:

شستن مناسب موها ممکن است با حفظ سلامت و تمیزی پوست سر از ریزش مو محافظت کند. نکته اصلی استفاده از شامپوی ملایم است. فرمول‌های خشن ممکن است موها را خشک کرده و باعث شکستن مو و در نتیحه منجر به ریزش مو شوند.

محصولات درمان ریزش مو و رویش مجدد مو

هیچ داده ای یافت نشد

درمان ریزش مو

ترکیبات و فرمول‌های کاهش ریزش مو ممکن است بسته به محصولات و تولیدکنندگان مختلف متفاوت باشند. توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر محصولی ابتدا علت ریزش مو را تشخیص داد سپس ترکیب و محصول مناسب را انتخاب کنید. این ترکیبات معمولاً در محصولات مراقبت از موی موجود در بازار مانند شامپوها، محلول‌ها، ماسک‌ها و قرص‌ها استفاده می‌شوند.

به همین دلیل، می‌تواند موارد زیر در ترکیبات محصولات مختلف یافت شود:

مینوکسیدیل:

یک ترکیب شیمیایی است که به عنوان ماده اصلی در بسیاری از محصولات ریزش مو مانند شامپو و محلول‌های موجود است. مینوکسیدیل از طریق افزایش جریان خون به پوست سر می‌تواند رشد مو را تحریک کند.

بیوتین:

یکی از ویتامین‌های گروه B است که برای رشد مو و ناخن‌های سالم اهمیت دارد. اغلب در مکمل‌های موجود برای کاهش ریزش مو استفاده می‌شود.

کافئین:

از طریق تحریک فولیکول‌های مو، کاهش عملکرد دی‌اچ‌تی و افزایش جریان خون به پوست سر، کافئین ممکن است به کاهش ریزش مو کمک کند. مخفف دی هیدروتستوسترون است که هورمونی است که از تستوسترون به دست می آید. نقش مهمی در رشد و تنظیم ویژگی های مردانه دارد، اما می تواند بر رشد مو و ریزش مو نیز تأثیر بگذارد. در درمان مو، DHT اغلب با طاسی با الگوی مردانه یا آلوپسی آندروژنتیک، یک شکل رایج از ریزش مو که هم مردان و هم زنان را تحت تاثیر قرار می دهد، همراه است. DHT می تواند به فولیکول های مو، به ویژه فولیکول های روی پوست سر متصل شود و منجر به کوچک شدن آنها شود. با گذشت زمان، فولیکول‌های موی آسیب‌دیده، رشته‌های موی نازک‌تر و کوتاه‌تری تولید می‌کنند تا اینکه در نهایت تولید موهای قابل مشاهده را به کلی متوقف می‌کنند.)

کتوکونازول:

یک ضد قارچ قوی است که در برخی از شامپوهای ضد ریزش مو و بهبود مشکلات پوستی سر استفاده می‌شود. این مواد به مهار عملکرد دی‌اچ‌تی می‌تواند کمک کند.

روغن‌های طبیعی:

برخی از روغن‌های طبیعی مانند روغن نارگیل، روغن رزماری، روغن خراطین و آرگان ممکن است در محصولات ریزش مو به کار روند.

آمینو اسیدها:

برخی از محصولات مو شامل آمینو اسیدهایی مانند سیستئین و متیونین هستند که برای ساخت کراتین (پروتئین اصلی مو) ضروری هستند.

پروتئین‌ها:

پروتئین‌های موجود در محصولات مراقبت از مو ممکن است به تقویت موها و جلوگیری از آسیب و شکنندگی کمک کنند.

ترکیبات گیاهی:

مانند عصاره‌های گیاهی و اسانس‌ها که ممکن است به عنوان ترکیبات طبیعی و آرایشی در محصولات کاهش ریزش مو مورد استفاده قرار بگیرند

سوالات متداول درمان ریزش مو

خیر، رسیدگی به ریزش مو اغلب نیازمند یک رویکرد جامع است که ممکن است شامل استفاده مداوم از مکمل ها، تغییر شیوه زندگی و مراقبت باشد. اگر علت ریزش مو مربوط به کمبود مواد مغذی باشد، مکمل‌های خاصی ممکن است کمک کنند، اما نتایج ممکن است فوری نباشد و معمولاً برای مشاهده بهبود، استفاده مداوم ضروری است.

بله، در برخی موارد، ریزش مو به دلیل اختلالات هورمونی می‌تواند درمان و کنترل شود. اگر علت ریزش مو ناشی از اختلالات هورمونی باشد، معمولاً با تشخیص دقیق و مناسب این اختلالات، اقدام به درمان هورمونی صورت می‌گیرد.

برای مثال، در مواردی که اختلال هورمونی باعث ریزش مو شده باشد مثل هیپوتیروئیدیسم، مصرف داروهای هورمون تیروئید و تنظیم سطح هورمون‌ها می‌تواند به بهبود ریزش مو کمک کند. همچنین، در مواردی که ریزش مو ناشی از افزایش هورمون DHT در مردان با ژنتیک حساس به آن باشد، داروهایی نظیر فیناستراید ممکن است برای کنترل ریزش مو توصیه شوند.

اگر معتقدید که ریزش مو شما به دلیل اختلالات هورمونی است، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص دقیقی برای علت مشکل شما قرار دهد و بر اساس آن برنامه‌ای برای درمان و کنترل ریزش مو تعیین شود. همچنین، نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که درمان‌های هورمونی باید تحت نظر پزشک تخصصی انجام شود تا موثریت و ایمنی آنها تضمین شود.

استفاده از محصولات مراقبتی می‌تواند به حدودی در رشد مجدد مو موثر باشد، اما باید توجه داشت که این اثرات به میزان ریزش مو، دلیل ریزش، و ویژگی‌های فردی متفاوت است. محصولات مراقبتی می‌توانند عملکرد‌های زیر را انجام دهند:

تقویت موها: شامپوها، روغن‌ها و کرم‌های حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و عوامل تقویت کننده مو می‌توانند به تقویت موها کمک کنند و موجب جلوگیری از شکنندگی آنها شوند.

ترمیم موهای آسیب‌دیده: محصولات حاوی مواد ترمیم کننده مثل پروتئین‌ها و کراتین می‌توانند به ترمیم موهای آسیب‌دیده کمک کنند و در نتیجه به رشد مجدد موها کمک کنند.

تنظیم ترشح چربی پوست سر: محصولات مراقبتی می‌توانند به تنظیم ترشح چربی پوست سر کمک کنند و از ایجاد مشکلاتی مثل قارچ سر و خرابی‌های مرتبط با چربی اضافی جلوگیری کنند.

حفظ سلامت پوست سر: شستن منظم و مراقبت از پوست سر می‌تواند به جلوگیری از ایجاد شرایط غیرمطلوبی برای رشد مو کمک کند.

مکمل‌ها برای مقابله با ریزش مو معمولاً می‌توانند در هر سنی مصرف شوند، اما توصیه می‌شود که پیش از شروع هر نوع مکمل، ابتدا علت ریزش مو تشخیص داده شود.

ریزش مو ممکن است به علت عوامل مختلفی از جمله اختلالات هورمونی، عوامل ژنتیکی، کمبود تغذیه‌ای، استرس، عادات غلط مراقبتی و موارد دیگر ایجاد شود.

شامپوهای تخصصی ضد ریزش معمولاً حاوی مواد مفیدی همچون ویتامین‌ها، مواد معدنی، اسیدهای چرب و ترکیبات دیگری هستند که به سلامت موها کمک می‌کنند. با استفاده منظم از این شامپوها می‌توان ریزش موها را کنترل کرد و به تقویت موها کمک کرد. این شامپوها ممکن است به موقتی‌ترین و پیش‌رونده‌ترین روش‌های کنترل ریزش مو تعلق داشته باشند.

اما برای حل کامل مشکل ریزش مو و تقویت موها به صورت دائمی، ممکن است نیاز به رعایت موارد دیگری نیز باشد.

استفاده از آمپول‌های بیوتین معمولاً برای تقویت موها و نیز بهبود سلامت پوست و ناخن‌ها توصیه می‌شود. افرادی که می‌توانند به سراغ آمپول‌های بیوتین بروند عبارتند از:

افرادی که به علت کمبود بیوتین با مشکلات مربوط به مو، پوست و ناخن‌ها روبرو هستند. ممکن است کمبود بیوتین باعث ریزش مو، پوست خشک و زبر و ناخن‌های شکننده شود.

افرادی که تغذیه‌ی نامناسب دارند و نیاز به تقویت ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند بیوتین دارند.

افرادی که با مصرف طولانی‌مدت داروهایی همچون آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای درمانی برخی بیماری‌ها، یا داروهای کنترل برخی شرایط پزشکی هستند که ممکن است باعث کاهش جذب بیوتین شوند.

افرادی که مشکلات مربوط به مو و پوست پس از بارداری یا شیردهی دارند؛ زیرا در این دوره‌ها مصرف بیوتین بالاتر از معمول ممکن است مفید باشد.

بله،   ریزش مو در سنین بالا هم می‌تواند قابل کنترل باشد و می‌توان به‌طور موثری اقداماتی برای کاهش ریزش مو انجام داد. در سنین بالا، عواملی مانند تغییرات هورمونی، کاهش جذب مواد مغذی، کمبود تغذیه، استرس، باروری موها و عوامل محیطی ممکن است علت ریزش مو شما باشند. بنابراین، اندازه‌گیری و مدیریت این عوامل می‌تواند به کنترل ریزش مو کمک کند.

آخرین مقالات درمان پوست و مو