راه های درمان لک صورت در بارداری

لک های بارداری نشانه‌های بسیاری دارد که می‌توان آن‌ها را با توجه به تغییراتی که درطول این زمان در بدن اتفاق می‌افتد طبیعی برشمرد. در این مطلب به روش های جلوگیری از این لک ها و راه های درمان آن می‌پردازیم.

جهت دریافت مشاوره تخصصی پوست برای درمان لک بارداری با ما تماس بگیرید.

980,000 تومان

وجود لکه و تیرگی بر روی پوست نیز یکی از این تغییرات بدیهی است. در دوران حاملگی سطح ترشح هورمون‌ها افزایش می‌یابد و تغییراتی در جریان خون بدن زن باردار رخ میدهد که به همین سبب تولید رنگدانه و ملانین به واسطه ملانوسیت‌های پوستی بیشتر می‌شود و پیامد تولید بیشتر ملانین‌ها ایجاد تیرگی‌هایی بر روی پوست است. این تیرگی‌ها زمانی که پوست صورت را در بر می‌گیرند آزار دهنده می‌شوند و به سبب تقابلی که با زیبایی ظاهری افراد دارند ممکن است غیر طبیعی به نظر برسند؛ در صورتی که چنین نیست و نباید سبب ایجاد نگرانی در افراد شود.

آنچه در این مطلب می‌خوانید

انواع لک صورت در بارداری

در ادامه، به برخی از لکه‌های پوستی رایج در دوران بارداری اشاره می‌کنم:

لکه‌های ملانوتیک:

این لکه‌ ها به شکل نقاط تیره رنگ یا لکه‌های بنی یا قهوه‌ای روی پوست ظاهر می‌شوند. معمولاً در مناطقی مانند صورت، گردن، زیربغل‌ها، ناف و قسمت‌های تیره‌تر پوست مشاهده می‌شوند. این لکه‌ها عمدتاً ناشی از افزایش تولید ملانین در بدن هستند که به علت تغییرات هورمونی در دوران بارداری ایجاد می‌شوند.

لکه‌های پوستی خونریزی:

در برخی موارد، لکه‌های پوستی کوچکی به دلیل خونریزی زیر پوستی رخ می‌دهند. این لکه‌ها ممکن است به صورت قرمز یا بنفش رنگ باشند و معمولاً در ناحیه شکم، پهلوها و پستان‌ها مشاهده می‌شوند.

لکه‌های پیگمانتاسیون:

در دوران بارداری، ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی، برخی از لکه‌های قدیمی پوست روشن شده و پیگمانتاسیون پوست را ایجاد کنند. این لکه‌ها معمولاً در نواحیی که قبلاً آفتاب بیشتری می‌بینند (مانند صورت و دستها) رخ می‌دهند. 

درمان و جلوگیری از انواع لک های پوستی بارداری

برای جلوگیری یا کاهش احتمال ایجاد لکه‌های پوستی در این دوران، می‌توانید راه‌های زیر را امتحان کنید:

حفظ رطوبت پوست:

استفاده از مرطوب کننده‌ها و روغن‌های مناسب برای نرمی و حفظ رطوبت پوست می‌تواند به جلوگیری از خشکی و تحریک پوست کمک کند.

محافظت از پوست در برابر آفتاب:

یکی از عوامل ایجاد و تشدید لکه‌های پوستی در این دوران اشعه مضر آفتاب است. بنابراین استفاده از کرم ضد آفتاب با اس پی اف مناسب (حداقل سی) بسیار مهم است. بهتر است اطمینان حاصل کنید که کرم ضدآفتابی که استفاده می‌کنید برای بارداری ایمن است. همچنین، بهتر است از حضور طولانی در آفتاب در ساعات پرتابش آن (بین 10 صبح تا 4 بعدازظهر) خودداری کنید. در صورت نیاز به خروج از منزل در این ساعات، پیشنهاد می‌شود از کلاه و عینک و لباس‌هایی با بافت مناسب استفاده کنید.

تغذیه سالم:

مصرف یک رژیم غذایی سالم و متنوع که شامل میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و مواد غذایی حاوی ویتامین‌ها و مواد مغذی مورد نیاز است، می‌تواند به بهبود سلامتی پوست کمک کند.

مصرف آب:

مطمئن شوید که به مقدار کافی آب می‌نوشید و برای حفظ رطوبت پوست و تخلیه سموم بدن، همیشه به آب کافی دسترسی داشته باشید.

ورزش مناسب:

تمرین منظم و مناسب به جریان خون در بدن کمک کرده و به بهبود عمومی پوست کمک می‌کند.

درمان لکه های پوستی در بارداری

درمان لکه‌های پوستی در دوران بارداری و پس از زایمان بستگی به نوع و علت لکه‌ها دارد. اما در بیشتر موارد، لکه‌های پوستی در این دوران بی‌خطر هستند و به طور طبیعی پس از زایمان تحت تأثیر تغییرات هورمونی کاهش می‌یابند و بهبود می‌یابند. به شماری از روش‌های جلوگیری و درمان این لک ها در ادامه پرداخته‌ایم.

کرم‌ها و لوسیون‌ها: 

کرم‌ها و لوسیون‌های متعددی برای کاهش رنگ و اندازه لکه‌ها موثر می‌باشند. این محصولات معمولاً حاوی مواد روشن‌کننده پوست مانند هیدروکینون، ترتینوئین و اسید آزالیک می‌باشند. هم‌چنین عصاره آلوئه‌ورا و ویتامین سی که خاصیت روشن کنندگی دارند از ترکیبات موثر در کاهش لکه‌های پوستی می‌باشد.

به علاوه استفاده از مرطوب‌کننده‌های مناسب می‌تواند به نرمی و طراوت پوست کمک کند و این لکه‌ها را کاهش دهد. انتخاب محصولات با ترکیبات آرامش‌بخش مانند آلانتوئین، گلیسیرین، ویتامین ایی و روغن‌های طبیعی می‌تواند مفید باشد.

لیزر:

در برخی موارد، لیزر ممکن است برای درمان لکه‌های پوستی مورد استفاده قرار گیرد. لیزر با استفاده از نورهای قوی و تمرکز شده بر روی لکه‌ها، می‌تواند به تخریب پیگمانت‌های زیاد و کاهش رنگ لکه‌ها کمک کند

پیلینگ شیمیایی:

پزشک می‌تواند از روش‌های پیلینگ شیمیایی استفاده کند تا لایه‌های بیرونی پوست را تمام کرده و بافت سالم تازه را بروز کند. این روش می‌تواند به کاهش رنگ و تغییرات پوستی کمک کند.

مهم است که با پزشک خود مشورت کنید و نظرات و راهنمایی‌های او را در مورد درمان لکه‌های پوستی خود در دوران بارداری و پس از زایمان دریافت کنید. همچنین، در طول این دوران، حفظ مراقبت‌های روزانه از پوست و استفاده از محصولات مراقبتی مناسب راهی مناسب برای بهبود و آرامش پوست است.

سوالات متداول درمان لک صورت در بارداری

لک‌های پوستی بارداری، به دلیل تأثیر تغییرات هورمونی بر روی پیگمانتاسیون پوست، معمولاً سخت و ‌مقاوم‌تر به درمان نسبت به لک‌های عادی هستند. بسیاری از روش‌های درمانی که برای لک‌های پوستی استفاده می‌شوند، برای کاهش رنگ و بهبود ظاهر لک‌های پوستی بارداری است، اما تماماً حذف کردن آنها ممکن نیست.

تیرگی‌ها معمولاً در مناطقی از بدن که در آن‌ها تمایل به افزایش هورمون ملانوتیک وجود دارد، مانند ناحیه دهان و سر، نیپ‌ها، شکم و لکه‌های آفتابی ظاهر می‌شوند. تیرگی‌های پوستی بارداری ممکن است به عنوان لک‌های مقاوم شناخته شوند، زیرا نیاز به مراقبت و درمان مداوم برای کاهش ظاهر آنها دارند. این تیرگی‌ها معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی و تحریک ملانوسیت‌ها (سلول‌هایی که ملانین را تولید می‌کنند) در پوست ایجاد می‌شوند. برای پیشگیری و کاهش تیرگی‌های پوستی بارداری می‌توانید از کرم ضد آفتاب و کرم‌های روشن کننده و محصولات ضد التهاب استفاده کنید.

همچنین ممکن است این تیرگی‌ها  پس از زایمان به طور طبیعی کاهش یابند. با این حال، توصیه می‌شود مراقبت مداوم از پوست خود را ادامه دهید و از محصولات و روش‌های مذکور برای بهبود و کاهش تیرگی‌ها استفاده کنید. در واقع، لکه‌های پوستی بارداری معمولاً پس از زایمان تدریجاً کاهش می‌یابند، اما برخی از آنها ممکن است به صورت موقت یا دائمی باقی بمانند.

عواملی مانند ترمیم پوست بعد از زایمان، تغییرات هورمونی پس از تولد نوزاد، و تماس با آفتاب و مواد تحریک‌کننده می‌توانند بر تیرگی‌ها تأثیر بگذارند. با این حال، برخی از لکه‌های بارداری پس از چند ماه پس از زایمان کاهش می‌یابند و در طی زمان ممکن است تقریباً نامرئی شوند. استفاده از محافظت در برابر آفتاب، مراقبت مناسب از پوست، و استفاده از محصولات روشن‌کننده و ترمیم‌کننده پوست می‌تواند به کاهش تیرگی‌ها و لکه‌های بارداری کمک کند.

بله، ضدآفتاب‌های مینرال ممکن است برای دوران بارداری مناسب‌تر باشند. ضدآفتاب‌های مینرال، معمولاً شامل اکسید روی و یا تیتانیوم دی‌اکسید هستند و عمدتاً به عنوان فیلترهای فیزیکی عمل می‌کنند. این نوع ضدآفتاب‌ها به طور طبیعی درخشندگی ندارند و به جای جذب نور، بازتاب آن را می‌کنند.

مزایای استفاده از ضدآفتاب‌های مینرال در دوران بارداری عبارتند از:

عدم نفوذ به پوست: ضدآفتاب‌های مینرال بر روی پوست ایجاد لایه‌ای می‌کنند که نور خورشید را بازتاب می‌دهند. این نوع ضدآفتاب‌ها به طور معمول نفوذ کمتری به پوست دارند و احتمالاً مناسب‌تر برای زنان باردار است که نگرانی درباره جذب مواد شیمیایی ممکن است داشته باشند.

کاهش تحریک پوست: ضدآفتاب‌های مینرال معمولاً بدون افزایش دما یا تحریک پوست عمل می‌کنند. برای بسیاری از زنان باردار که احساس حساسیت پوستی دارند، استفاده از ضدآفتاب‌های مینرال ممکن است مطلوب‌تر باشد.

مناسب پوست‌های چرب و مستعد آکنه: ضدآفتاب‌های مینرال کمتر احتمال ایجاد انسداد منافذ چربی پوست (که می‌تواند باعث تشدید آکنه شود) را دارند.

لک‌ها و تیرگی‌های پوستی بارداری معمولاً به مرور زمان کاهش یافته و تدریجاً ممکن است ظاهر آنها بهبود پیدا کند. این فرآیند به صبر و مراقبت مداوم از پوست شما بستگی دارد. در بسیاری از موارد، لکه‌ها پس از زایمان به تدریج کاهش می‌یابند و در طول ماه‌ها و سال‌های بعدی تقریباً نامرئی می‌شوند. این می‌تواند به ترمیم طبیعی پوست، تغییرات هورمونی پس از زایمان، و مراقبت مناسب از پوست برگردد.

استفاده از ضدلک‌های قوی که شامل مواد شیمیایی قوی مانند هیدروکوینون، ترتینوئین (ترتینوئینوئید) یا سایر مواد شبه دارویی هستند، در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. این مواد ممکن است برای جنین مخاطره‌زا باشند و تأثیر منفی بر رشد و توسعه جنین داشته باشند. به علاوه، برخی محصولات قوی برای لکه‌های پوستی شامل مواد محرک ممکن است که در دوران بارداری ممکن است ناخوشایند باشند. مثلاً برخی از محصولات حاوی اسیدهای آلفا-هیدروکسی (AHA) یا بتا-هیدروکسی (BHA) می‌توانند پوست را حساس کنند و به عوارضی مانند تحریک پوست، خشکی، قرمزی و خارش منجر شوند.

همواره بهتر است از روش‌های ملایم و طبیعی برای مراقبت از پوست خود در دوران بارداری استفاده کنید، مانند استفاده از کرم‌های ضدآفتاب با عامل حفاظتی بالا، مرطوب کننده‌های طبیعی و محصولات ملایم روشن‌کننده مانند روغن زیتون، عصاره آلوئه‌ورا و ویتامین C.

این لکه‌ها به طور قطعی برای تمامی زنان باردار به وجود نمی‌آیند. میزان و شدت لکه‌های بارداری می‌تواند در هر فرد متفاوت باشد و به عوامل زیادی بستگی دارد. لکه‌های بارداری عموماً ناشی از تغییرات هورمونی و افزایش تولید ملانین در طول بارداری هستند. عواملی مانند ژنتیک، تاریخچه خانوادگی، میزان تماس با آفتاب نیز می‌توانند بر ایجاد و شدت لکه‌های بارداری تأثیرگذار باشند. به هر حال، حدود 90٪ از زنان در طول بارداری تیرگی‌های پوستی یا لک‌های تیره‌رنگ را تجربه می‌کنند.

بله. هرچه تعداد بارداری‌ها بیشتر باشد، احتمال ایجاد لکه‌های بارداری بیشتر می‌شود.

تولید ملانین، که مسئول رنگ پوست است، تحت تأثیر تغییرات هورمونی در دوران بارداری قرار می‌گیرد. هر باری که شما باردار می‌شوید، سطح هورمون‌ها در بدن شما تغییر می‌کند و ممکن است تولید ملانین نیز افزایش یابد. این افزایش تولید ملانین می‌تواند منجر به ایجاد لکه‌های بارداری شود.

بنابراین، اگر چندین بار باردار شده‌اید، احتمالاً ممکن است لکه‌های بارداری بیشتری نسبت به زنانی که بارداری کمتری تجربه کرده‌اند، داشته باشید. با این حال، میزان و شدت لکه‌ها همچنان به عوامل دیگری مانند ژنتیک، تاریخچه خانوادگی، تماس با آفتاب، نژاد و تولید ملانین پوست شما بستگی دارد.

هرچند که تعداد بارداری ممکن است تأثیرگذار باشد، اما با مراقبت مناسب از پوست و استفاده از روش‌های کاهش لکه‌های بارداری، می‌توانید ظاهر و شدت لکه‌های بارداری را کاهش دهید.

مراقبت از تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم می‌توانند به حفظ سلامتی پوست و کاهش عوامل موجود در ایجاد لکه‌های بارداری کمک کنند اما به تنهایی قادر به جلوگیری کامل از ظهور لکه‌ها نیستند.

در کل تغذیه سالم و تنوع در رژیم غذایی می‌توانند به عملکرد سالم پوست کمک کنند. رژیمی که شامل مصرف میوه‌ه و سبزیجات غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها، مثل رمیوه‌های رنگی، و مواد غذایی حاوی ویتامین C و E است که می‌تواند به حفظ سلامت پوست کمک کند. همچنین، مصرف منابع سالم چربی مثل روغن ماهی، آووکادو و مغزها نیز می‌تواند به بهبود پوست کمک کند. در ضمن، فعالیت بدنی منظم و تحرک می‌توانند در بهبود عمومی سلامتی و تندرستی پوست تأثیرگذار باشند. ورزش و فعالیت بدنی منظم باعث بهبود گردش خون در بدن می‌شوند، که می‌تواند به رفع استرس و بهبود نفس دادن به پوست کمک کند.

نقص فعالیت غده تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) و یا افزایش فعالیت غده تیروئید (هیپرتیروئیدیسم) می‌تواند تغییرات در پوست شما ایجاد کند و علائمی مانند لکه‌های بارداری را تشدید کند. در هیپوتیروئیدیسم، کاهش فعالیت غده تیروئید موجب کاهش تولید ملانین در پوست می‌شود. این ممکن است باعث ایجاد لکه‌هایی کمرنگ یا لکه‌هایی که کمتر قابل مشاهده هستند شود. از طرف دیگر، در هیپرتیروئیدیسم، افزایش فعالیت غده تیروئید می‌تواند منجر به افزایش تولید ملانین در پوست شود و لکه‌های بارداری را تشدید کند.

بنابراین، در صورتی که شما اختلالات غده تیروئید دارید و همچنین لکه‌های بارداری روی پوستتان دارید، مهم است با پزشک خود مشورت کنید. آنها می‌توانند وضعیت غده تیروئید شما را ارزیابی کنند و در صورت لزوم، درمان مربوطه را تجویز کنند. درمان اختلالات غده تیروئید ممکن است کمک کند تا تعادل هورمونی در بدنتان بهبود یابد و بهبود ظاهر لکه‌های بارداری را تسریع کند.